Followers

welcome

Selamat datang ke dunia kaki pancing..

Monday, March 19, 2012

Tenggiri Bagak Sabak Bernam


Menerima pelawaan memancing daripada salah seorang peminat Jelajah Joran memang sesuatu yang mengujakan. Mana tidaknya biasanya pemancing ni dia mempunyai lubuk pancing yang dirahsiakan daripada orang lain. Apatah lagi bila dihidangkan dengan kisah ikan tenggiri bagak.. lagilah tak senang duduk.. tapi bila disebut lubuk tenggiri tersebut terletak di Sabak Bernam.. hancur luluh hatiku.. hilang semangat pun ada. Perasaan yang ulanya melonjak gumbira bertukar gulana memikirkan 'ada ke tenggiri bagak di Sabak Bernam tu'.. biar betul peminat Jelajah Joran yang sorang ni.

".. abg jangan risau bang.. insyaAllah ada ikan, kami biasa dapat tenggiri kat lubuk tu.. cuma kami diam2 je.. kalau bagitau, habislah.. semua datang belasah.." kata-kata racun Rozi mengumpan selera pancingku. ".. nanti saya buatkan kari ikan tenggiri untuk abang.." tambah rozi yang menambah seksa batinku untuk menerima pelawaannya. Memang masa berbincang Rozi menyebut dia seorang chef... ".. masalah makan settle bang.. semua saya uruskan.." antara kata-kata racun yang menjalar subur dalam tubuhku.

Tanpa banyak fikir, aku membuat keputusan menerima pelawaan Rozi.. mungkin kerana keikhlasan ketika berbincang dengannya, yang pasti bukan bersetuju kerana kisah tenggiri.


Kami membuat keputusan menginap di kelong kupang Wak Anuar dan memancing di sekitar kawasan karang luas 20 minit dari kelong kupang. Setelah semuanya diatur.. aksi pun bermula.

Hari pertama kami fokus kepada acara bottom mencari jenahak, senohong, kurau dan ibu gelama. Sehingga petang hanya anak gelama sebesar 3 jari sahaja yang mencuit umpan.. menung saya tengok hasil tangkapan ketika itu, kegelisahan saya disedari jurukamera Jefri Razak yang kerap menguap menyedut oksigen.. tidur daaa... Apatah lagi episod ini akan dimuatkan dalam salah satu episod Jelajah Joran. Tak pernah dalam sejarah Jelajah Joran kami mangkor atau kumpau.. mungkinkah ini tripnya.. huaaaaaaarrrrggg... aku sambung tidur kehampaan.
Tekong Syafiq yang menyedari keresahanku mula menukar strategi.. jom cari tenggiri.. kita main troling guna gewang.. Pelawaan yang secara tiba-tiba menaikkan semangatku. Aku capai lure box mencari gewang keramat yang sesuai untuk dijamah tenggiri.

Tidak sampai 200 meter menunda.. gewang tekong dilarikan tenggiri.. barulah keadaan menjadi riuh.. aksi pertarungan membuatkan jurukamera bersilat di atas bot mencari sudut terbaik. Seekor tenggiri lebih 5kg berjaya didaratkan tekong muda itu. Aksi tersebut disambung Rozi pula, gewang halco 7 meternya disentap ganas.. wahhh memang best aksinya. Menyedari cuaca makin gelap dan permukaan laut mula beralun kami membuat keputusan untuk pulang ke kelong kupang.


Malam tu, Rozi menunaikan janjinya menyiapkan hidangan kari ikan tenggiri.. alamak lupa amik gambar daaa tapi memang kebaboooooooooommmmm.. ditambah pula dengan ikan sembilang masak tomato pedas perrrggghh... memang betullah Rozi ni seorang chef.. sedap beb...
Hari kedua kami memberi tumpuan kepada spesis tenggiri, setelah kumpau haripertama hari kedua mengubat duka, tertunduk rodku dihenjut tenggiri.. seekor tenggiri berskala 8kg akhirnya berjaya didaratkan.


Aksi bersilih ganti antara kami bertiga, selepas Rozi.. Syafiq pula bergasak, tak menang tangan. Aksi penutup adalah giliran saya bertarung dengan tenggiri terbesar sepanjang trip.. seekor tenggiri 9kg menjadi habuan kami.


Secara keseluruhan kami berjaya mendaratkan 15 ekor tenggiri pelbagai saiz antara 4 hingga 9kg. memang puas hati. Hasil ini membuktikan perairan Sabak Bernam ni memang kaya dengan spesis tenggiri. Sindiran Rozi membuatkan saya tersenyum.." Sabak Bernam.. mana ada tenggiri bang.." sindiran yang akan saya ingat sampai bila-bila.

Kepada kaki pancing perairan Sabak Bernam boleh menjadi satu alternatif kepada warga kota yang menghadapi masalah jarak lokasi pancing. Tak sampai 2 jam dari bandaraya Kuala Lumpur dan tak sampai 2 jam dari jeti.. kawanan tenggiri bagak menanti anda. Cuma, pemancing perlu tahu keadaan pasang-surut air sebelum ke laut. Cara paling selamat rajin-rajinlah berhubung dengan tenkong pancing anda..

Nasir Yusof
Sila layari link www.facebook.com/NasirYusofJelajahJoran dan cari video 'Jelajah Joran 2012 Episod 6'
019-2336290

3 comments:

  1. tuan , boleh mintak no tel tekong sabak bernam yang tuan kenal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni email saya mrizduanmatali@gmail.com

      Delete
  2. ya, sy juga perlukannya sebagaimana tekong itu juga perlukan customer. (metakosmik@gmail.com)

    ReplyDelete

Trip Casting Sebarau

Trip Casting Sebarau
Sebarau bujang je, tapi layan gila he he.. Inilah kali pertama aku casting sebarau di Tasik Kenyir, sebelum tu main bottom je..

Trip Casting Toman

Trip Casting Toman
toman bujang yang ganas.. teringat masa mula2 memancing di Tasik Banding ni, masa tu guna anak ikan keli je, campak kat kumpulan anak-anak toman yang main di atas air.. lepas tu tunggulah mak bapak dia baham gewang.. tapi teknik casting lebih mencabar sebab masa toman rembat gewang kita, kita sedang pegang set.. kalau bottom, kengkadang kita tinggal je set kita kat tepi bot sambil borak dengan kengkawan, toman rembat pun tak sedar so feel dia kureng sikit..

Trip Jigging GT

Trip Jigging GT
tak ingat berapa berat dia.. orang kata kalau trip tu menjadi, nak timbang ikan pun tak sempat he he.. Tapi memang betul trip ni aku landing banyak GT dan talang.. saiz mencecah belasan kilo.. Jigging satu teknik yang menarik jika anda tau lubuk, pasti trip jigging anda akan menjadi sejarah peribadi yang tak mungkin anda lupakan.