Followers

welcome

Selamat datang ke dunia kaki pancing..

Friday, May 13, 2011

TRIP KELAH DAN SEBARAU SUNGAI TAHAN




Umum mengetahui Sungai Tahan antara sungai yang masih terpelihara khazanahnya. Bukan sahaja tumbuh-tumbuhan malah sumber ikan pada sungai derasnya memang masih banyak terutama spesis ikan yang gemar bermain di kawasan jeram.. apalagi kalau bukan kelah dan sebarau yang menjadi kegilaan kaki pancing.


Sungai Tahan terletak di dalam Taman Negara Pahang dan dibawah penguasaan Jabatan PERHILITAN. Hanya terdapat 2 sahaja aktiviti di Sungai Tahan ini iaitu mendaki Gunung Tahan dan Memancing. Untuk kedua-dua aktiviti ini pengujung perlu mendapatkan permit daripada PERHILITAN yang mempunyai pos kawalan di Kuala Tahan.

Setelah permohonan kami untuk mengadakan penggambaran di Sungai Tahan diluluskan, krew Jelajah Joran tidak tunggu lama untuk mengatur trip yang secara peribadi saya klasifikasikan sebagai trip freshwater terbaik Jelajah Joran.


Selain krew Jalajah Joran, trip ini disertai 2 pemancing jemputan Jerry dan CS Wong, 2 orang pegawai renjer PERHILITAN dan 5 orang guide pancing.




Kami memerlukan masa 4 hari untuk sampai ke kaki gunung Tahan, lubuk paling jauh yang mampu kami teroka. Hanya jeram curam bertingkat yang menjadi penghalang kami untuk meneruskan pencarian spesis air tawar terhandal ini.

Untuk sampai ke kaki gunung tahan kami berhenti dan bermalam di 3 kawasan perkhemahan. Malam pertama kami berpusat di Melantai 2 sebelum meneruskan perjalanan di hari kedua dan bermalam di Kem Sungai Susu. Hari ketiga kami bermalam di kem yang kami namakan kem TV3, asalnya kami bercadang untuk berkhemah di Kuala Teku.. namun atas faktor masa dan hari pun dah nak gelap kami buat keputusan untuk berkhemah di satu kawasan lapang dan kami namakan kem TV3.

Hari keempat kami menghulu ke pertemuan sungai Teku dan Sungai Tahan. Kami pilih untuk teruskan ke Sungai Tahan kerana keadaan air lebih jernih dan mendatar berbanding Sungai Teku yang agak keruh mungkin disebabkan hujan di hulu dan struktur sungai yang agak berjeram curam. Kami melawan arus di Sungai Tahan setakat yang kami mampu, kerana sungai semakin cetek bercuram deras.. dan kelah/sebarau juga semakin kecil kami berpatah balik ke kem TV3.


Bila kami memancing? sebenarnya sepanjang perjalanan kami menghulu itulah kami mengilat atau casting sampai lebam pada setiap spot-spot menarik.. setiap spot pastu ada sambaran. 3 lontaran pertama kalau ada yang membaham spoon kami, confirm kelah.. selepas tu barulah giliran sebarau bersilih ganti menghiburkan kami. Saiz bawah sekilo memang banyak.. tapi buruan kami atas 3kg.. baru atau tali keluar.. kata Jerry Cheang guide yang sememangnyamahir dengan sungai pergunungan.


Sepanjang Sungai Tahan saya dapati beberapa lubuk yang menarik terutama di sekitar Kuala Melantai dan Melantai 2, Lubuk Panjang, Sungai Pelinting dan pertemuan antara Sungai Teku dan Sungai Tahan.


Saya lebih gemar mengamalkan teknik casting menggunakan sesudu abu island, hasil memang banyak tak boleh nak kira saiz kelah dan sebarau yang kami daratkan antara 700gram sehingga 4.089kg. Yang main bottom berumpankan sawit, saiz kelah paling besar adalah 2.4kg.
Semua hasil tangkapan dilepaskan semula ke habitat asal. Semua tu saya lepaskan semula untuk anda semua datang dan rasai sendiri pertarungannya.


Saya puji usaha yang dilakukan PERHILITAN untuk memastikan Sungai Tahan tidak diceroboh oleh pihak2 tertentu yang boleh mengugat keharmonian alam sekitarnya.

Pelbagai aktiviti turut diatur oleh PERHILITAN bagi menanam kesedaran orang ramai tentang pentingnya ekosistem alam yang seimbang.


Pandangan peribadi : Sungai Tahan adalah spot kelah dan sebarau yang wajib dikunjungi kaki pancing. Kalau ada peluang dan kesempatan.. saya cadangkan anda rasai sendiri pengalaman memancing di sungai pergunungan.




2 comments:

Trip Casting Sebarau

Trip Casting Sebarau
Sebarau bujang je, tapi layan gila he he.. Inilah kali pertama aku casting sebarau di Tasik Kenyir, sebelum tu main bottom je..

Trip Casting Toman

Trip Casting Toman
toman bujang yang ganas.. teringat masa mula2 memancing di Tasik Banding ni, masa tu guna anak ikan keli je, campak kat kumpulan anak-anak toman yang main di atas air.. lepas tu tunggulah mak bapak dia baham gewang.. tapi teknik casting lebih mencabar sebab masa toman rembat gewang kita, kita sedang pegang set.. kalau bottom, kengkadang kita tinggal je set kita kat tepi bot sambil borak dengan kengkawan, toman rembat pun tak sedar so feel dia kureng sikit..

Trip Jigging GT

Trip Jigging GT
tak ingat berapa berat dia.. orang kata kalau trip tu menjadi, nak timbang ikan pun tak sempat he he.. Tapi memang betul trip ni aku landing banyak GT dan talang.. saiz mencecah belasan kilo.. Jigging satu teknik yang menarik jika anda tau lubuk, pasti trip jigging anda akan menjadi sejarah peribadi yang tak mungkin anda lupakan.